„TYDZIEŃ DOBREGO CHLEBA”

24 listopada uczniowie naszej szkoły odwiedzili Muzeum Ziemi Wschowskiej. Podczas lekcji muzealnej pt. Od Ziarenka do Bochenka dzieci przyswoiły  wiedzę na temat rodzajów zbóż, okresów wegetacyjnych oraz całego procesu produkcyjnego chleba – od małego ziarenka, które jest wysiewane przez rolnika, do wypieku bochenka przez piekarza. Dowiedzieli się również, jak proces ten wyglądał w przeszłości, a jak wygląda teraz, dzięki rozwiązaniom technologicznym.

Przed wizytą w muzeum uczniowie klas IV- VI udali się wraz z wychowawcami do wschowskiej piekarni, gdzie zapoznali się z procesem powstawania pieczywa, a także dowiedzieli się, do czego służą różne produkty, co można z nich zrobić oraz jak ważne miejsce zajmuje w piramidzie żywienia chleb, szczególnie ciemny.

Podczas wizyty w piekarni uczniowie dowiedzieli się też, jak ważne w pracy piekarza jest bezpieczeństwo i higiena pracy, zwiedzali pomieszczenia, rozmawiali z piekarzem i zapoznali się z poszczególnymi fazami pieczenia chleba oraz poznali urządzenia potrzebne do procesu wyrobienia i wypiekania chleba,

Uczniowie byli bardzo zadowoleni z wizyty w piekarni, zaciekawiła ich użyteczna i ważna dla innych ludzi praca piekarza i cukiernika. To była piękna lekcja poglądowa. Dziękujemy bardzo państwu Gierczakom, którzy bardzo chętnie i w ciekawy sposób przedstawili nam proces powstawania chleba. Chylimy czoła przed ich ciężką pracą i dziękujemy za poświęcenie nam czasu i uwagi oraz za wspaniałą gościnę, słodki poczęstunek oraz podarunek w postaci chleba, z którego uczniowie sami wykonywali przepyszne kanapki w ramach akcji „TYDZIEŃ DOBREGO CHLEBA”.

P1100409 P1100412 P1100417 P1100419 P1100421 P1100423 P1100424 P1100425 P1100430 P1100433 P1100435 P1100437 P1100438 P1100440 P1100441 P1100442 P1100444 P1100447 P1100450 P1100456 P1100457 P1100458

 

 

 

Skip to content