24 listopada uczniowie naszej szkoły odwiedzili Muzeum Ziemi Wschowskiej. Podczas lekcji muzealnej pt. Od Ziarenka do Bochenka dzieci przyswoiły wiedzę na temat rodzajów zbóż, okresów wegetacyjnych oraz całego procesu produkcyjnego chleba – od małego ziarenka, które jest wysiewane przez rolnika, do wypieku bochenka przez piekarza. Dowiedzieli się również, jak proces ten wyglądał w przeszłości, a jak wygląda teraz, dzięki rozwiązaniom technologicznym.
Przed wizytą w muzeum uczniowie klas IV- VI udali się wraz z wychowawcami do wschowskiej piekarni, gdzie zapoznali się z procesem powstawania pieczywa, a także dowiedzieli się, do czego służą różne produkty, co można z nich zrobić oraz jak ważne miejsce zajmuje w piramidzie żywienia chleb, szczególnie ciemny.
Podczas wizyty w piekarni uczniowie dowiedzieli się też, jak ważne w pracy piekarza jest bezpieczeństwo i higiena pracy, zwiedzali pomieszczenia, rozmawiali z piekarzem i zapoznali się z poszczególnymi fazami pieczenia chleba oraz poznali urządzenia potrzebne do procesu wyrobienia i wypiekania chleba,
Uczniowie byli bardzo zadowoleni z wizyty w piekarni, zaciekawiła ich użyteczna i ważna dla innych ludzi praca piekarza i cukiernika. To była piękna lekcja poglądowa. Dziękujemy bardzo państwu Gierczakom, którzy bardzo chętnie i w ciekawy sposób przedstawili nam proces powstawania chleba. Chylimy czoła przed ich ciężką pracą i dziękujemy za poświęcenie nam czasu i uwagi oraz za wspaniałą gościnę, słodki poczęstunek oraz podarunek w postaci chleba, z którego uczniowie sami wykonywali przepyszne kanapki w ramach akcji „TYDZIEŃ DOBREGO CHLEBA”.